Vezels zijn koolhydraten uit plantaardige voeding die ons lichaam niet volledig kan verteren. Dat klinkt misschien alsof ze daardoor weinig waarde hebben, maar het tegendeel is waar. Juist omdat vezels onverteerbaar zijn, hebben ze unieke effecten in ons lichaam. Ze zorgen voor volume in de voeding, geven een langdurig verzadigd gevoel en dragen bij aan het behoud van een gezond gewicht.
Vezels ondersteunen de metabole gezondheid. Uit grote internationale studies blijkt dat mensen die veel vezels eten aanzienlijk minder risico lopen op chronische metabole aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook is de algehele sterfte in deze groepen lager. Een deel van dit effect komt doordat vezels helpen bij:
Hierbij is wel een kanttekening te plaatsen. Bij sommige aandoeningen zoals PDS veroorzaken vezels klachten. In dat geval is het goed om samen met een gezondheidsprofessional te bekijken wat de oplossing daarvoor kan zijn.
Vezels komen uitsluitend voor in plantaardige producten. Een gevarieerd voedingspatroon is de beste manier om dagelijks voldoende binnen te krijgen.
De aanbevolen hoeveelheid is 25 gram per dag voor vrouwen en 38 gram voor mannen. In Nederland halen veel mensen dat niet, terwijl het verhogen van de inname vaak eenvoudig kan door te kiezen voor volkorenproducten, dagelijks fruit en groente, en regelmatig peulvruchten of noten.
Er bestaan grofweg twee soorten vezels:
Vezels zijn dus veel meer dan vulling’. Ze leveren directe voordelen voor ons metabolisme, ons hart- en vaatstelsel en ons algehele welbevinden. Meer groente, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden op het bord is een bewezen manier om de gezondheid op de lange termijn te beschermen.
1. Veronese N, Gianfredi V, Solmi M, Barbagallo M, Dominguez LJ, Mandalà C, Di Palermo C, Carruba L, Solimando L, Stubbs B, Castagna A, Maggi S, Zanetti M, Al-Daghri N, Sabico S, Nucci D, Gosling C, Fontana L. The impact of dietary fiber consumption on human health: An umbrella review of evidence from 17,155,277 individuals. Clin Nutr. 2025 Aug;51:325-333.
2. Opperman C, Majzoobi M, Farahnaky A, Shah R, Van TTH, Ratanpaul V, Blanch EW, Brennan C, Eri R. Beyond soluble and insoluble: A comprehensive framework for classifying dietary fibre's health effects. Food Res Int. 2025 Apr;206:115843.
3. Fatima I, Gamage I, De Almeida RJR, Cabandugama P, Kamath G. Current Understanding of Dietary Fiber and Its Role in Chronic Diseases. Mo Med. 2023 Sep-Oct;120(5):381-388.
4. Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020 Oct 21;12(10):3209.
5. Lai S, Zeng Y, Lin G, Li Y, Lin Z, Ouyang X. Association between dietary fiber intake and obesity in US adults: from NHANES 1999-2018. Front Nutr. 2025 Jul 7;12:1602600.
6. Kabisch S, Hajir J, Sukhobaevskaia V, Weickert MO, Pfeiffer AFH. Impact of Dietary Fiber on Inflammation in Humans. Int J Mol Sci. 2025 Feb 25;26(5):2000.
7. Ramezani F, Pourghazi F, Eslami M, Gholami M, Mohammadian Khonsari N, Ejtahed HS, Larijani B, Qorbani M. Dietary fiber intake and all-cause and cause-specific mortality: An updated systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Clin Nutr. 2024 Jan;43(1):65-83.
Kagnr: 2789-0925-4747